Öncelikle... Serap'a tarif için teşekkürler...
Godot'yu beklerken yaptım keki. Daha doğrusu geleceğini sandığım bir gündü. Yemez içmez birşey bu Godot... bir sade kahve, bazen orta şekerli bir türk kahvesi... çok ısrar edersen de bir kola. Ama görmüştüm bir kere, elmalı tarçınlı kurabiye yiyordu. Sever dedim... 4 yumurtayı şekerle hırsla çarparken, "bir yandan da elmalar neden kendi kendine soyulmazlar ki" diye düşünüyordum. Çırptım, çırptım karıştırdım, kekimi düşüncelerimle çarpıştırdım, göz kararı süte de gerek yok bu tarifte, kalktım... sana kek yaptım!
İyidir yemek yapmak... eğer kırmamışsan kafayı iyidir yani. Seni alır bambaşka alemlere götürür. Sen, mutfağın, kabın-kacağın ve malzemelerinle oynaşırken, o Godot, kimbilir nerede ne yapıyordur, ama önemli değildir. "Bir kaşık tarçın daha koysam mı acaba?" "Bu ilişki de tarçın gibi... bir kaşık daha ilgi koysam mı acaba?"
O anda şekillenir içinde. Godot gitmiştir artık. Beklemek güzel şeydir, gelecekse beklenen, ama varsın gelmesin, içindeki umut da aslında yeterlidir beklemek için.
Godot'yu beklerken fark edersin aslında Godot'yu beklemediğini. Eyleminin adının korkuyu beklemek olduğunu. (Yazar burada Oğuz Atay'a göz kırpmaktadır). Ve vazgeçersin Godot'dan...
4 yumurtayı kırarsın tekrar, 1.5 su bardağı toz şekeri ölçersin, alırsın karıştırmaya başlarsın, 1.5 su bardağı un, 1 minik şişe sıvı vanilya, 1 paket kabartma tozu, bir kaşık tarçını da eklersin içine, ki sıra 1.5 su bardağı dövülmüş cevize gelir. Bu sefer aklında tarçını fazla koysam mı, koymasam mı yoktur. Elmaları da koyup, karıştırdın mı, sıra kek kalıbının yağlanmasına gelir. Ve 170 derecede önceden ısıtılmış fırına, atarsın kekini.
Hiç gelmeyen Godot'lar ve korkularınla yüzleşirken sen, dışarda hayat devam etmiş... Arkadaşların seni hala çok severmiş. Kek fırındayken, onların ne kadar kıymetli olduğunu bilirsin, hissedersin. Ve başlarsın mutfak robotunda ekmek içi ile cevizi çekmeye. Tavuk da ocakta haşlanmaktadır.
Edebiyattan çok yemek tarifiyle ilgilenenlere bir not : tarif doğrudur. sonrasında tek yapmanız gereken, fırınınıza göre 40-45 dakika pişirmektir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder